További képek

Könnyű Gömböc, zöld

Termék Készleten

CSZ:gomboc-zold
16 510 Ft


A KÖNNYŰ GÖMBÖC az eddig gyártott legkevésbé súlyos, legkevésbé sérülékeny és legkevésbé költséges működő Gömböc. Játékos mozgása szórakoztat, de taneszközként is alkalmazható. Különleges gyártási technológiája több éves kísérletezés eredménye. A stabil egyensúlyi pont (S) 
A Gömböcöt bárhogy tesszük le, mindig a stabil egyensúlyi pontjába (S) tér vissza. Így viselkedik a keljfeljancsi is. Míg a keljfeljancsi visszaállása egy nehezéknek köszönhető, a Gömböc csupán egyetlen, homogén anyagból készült, ezért maga a forma biztosítja talpra állását.

Az instabil egyensúlyi pont (I)
A Gömböc gerincének tetején található az egyetlen instabil egyensúlyi pontja (I). Ebben a helyzetben elvileg képes lenne megállni, de a legkisebb zavarás hatására elbillen onnan, hasonlóan egy hegyére állított ceruzához.
A kérdést, hogy vajon létezik-e ilyen test, V.I Arnold, orosz matematikus vetette fel 1995-ben, egy hamburgi konferencián Domokos Gáborral folytatott beszélgetés során.

Részletek

A Gömböc az első ismert homogén, konvex test, melynek egy stabil (S) és egy instabil (I), vagyis összesen két egyensúlyi pontja van vízszintes felületen és mindig stabil helyzetébe tér vissza. Bizonyítható, hogy ennél kevesebb egyensúlyi testhelyzettel rendelkező test nem létezhet. 

Létezését a XX. század egyik legnagyobb matematikusa, Vlagyimir Igorevics Arnold sejtette meg 1995-ben. A Gömböc feltalálói Domokos Gábor és Várkonyi Péter építészmérnökök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szilárdságtani Tanszékéről. 

A Gömböcből származtatható az összes létező, több egyensúlyi helyzettel rendelkező formatípus, fordítva viszont nem így van: a Gömböc létére nem lehet kövekteztetni más formák létezéséből. A Gömböc gömbszerűsége miatt az egyik legérzékenyebb geometriai forma. Ennek dacára az élő természetben az evolúció és a genetikai kód létre tudott hozni stabilan Gömböchöz közeli formákat, ilyen például az Indiai Csillagteknős. Sőt, az élettelen természetben (például a parti és folyami kavicsok között) a kopással létrejövő alakfejlődés végső, bár elérhetetlen célja szintén a Gömböc. Ezen elmélet alapján egy magyar-amerikai kutatócsoportnak sikerült a Mars felszínén a NASA által lefényképezett kavicsok formájából a vörös bolygón valaha működött jelentős folyók létére következtetnie. A 2010-es shanghaji világkiállításon a magyar pavilon témája a Gömböc volt: a harmónia és kreativitás szimbóluma. 

A Fém Gömböcök gyártása jóval pontosabb, mint a könnyű Gömböcöké: számítógéppel vezérelt marással készülnek, emiatt (megfelelően sima, pormentes felületen) jóval hosszabb ideig mozognak. 

Az Egyedi Sorszámozott Gömböcök a legkülönlegesebbek. A 001-es sorszámú Gömböcöt a feltalálók V.I. Arnold professzornak, a Gömböc megsejtetőjének ajándékozták 70. születésnapjára, ez jelenleg az Orosz Tudományos Akadémia Steklov Matematikai Intézetében található meg.
Több számozott példányt neves intézmények állítottak ki, például

- Az 1000-es Gömböc az Európai Kutatási Központban található
- Az 1209 -es Gömböc a Cambridge-i Egyetem tudománytörténeti múzeumában található
- Az 1409 -es Gömböc a Lipcsei Egyetem Matematikai Intézetében található
- Az 1546-os Gömböc a Trinity College-ban (Cambridge) található
- Az 1737-es Gömböc a Göttingeni Egyetem Matematikai Intézetében található
- Az 1746-os Gömböc a Princetoni Egyetem Matematika Tanszékén található
- A7 1785-ös a Georgia Egyetem Matematika Tanszékén található
- Az 1802-es Gömböc a Magyar Nemzeti Múzeumban található
- Az 1821 -es Gömböc a Brit Koronabirtoknál található
- Az 1823-as Gömböc a marosvásárhelyi Bolyai Múzeumban található
- Az 1825-ös Gömböc a Magyar Tudományos Akadémián található
- Az 1855-ös Gömböc a Pennsylvania State University-n található
- Az 1896-os Gömböc a Magyar Szabadalmi Hivatalban található
- Az 1910-es Gömböc a durban-i KwaZulu-Natal Egyetemen található
- Az 1924  -es Gömböc a Magyar Nemzeti Bankban található
- Az 1928 -as Gömböc a párizsi Henri Poincaré intézetben található
- Az 1988 -as Gömböc a kanadai Waterloo Egyetemen található
- A  2013 -as Gömböc az Oxfordi Egyetem Matematikai Intézetében található

További információk: www.gomboc.eu

Részletes termékadatok

Szín zöld
Anyaga gumi
Méret 80 x 90 x 100 mm
Súly 300g