Oldal kiválasztása

A Gömböcről – dióhéjban
(bővebb információ ITT)

Mi a Gömböc lényege?
A Gömböc az első ismert olyan homogén, konvex test, melynek egy stabil és egy instabil, vagyis összesen két egyensúlyi pontja van. Bizonyítható, hogy ennél kevesebb egyensúlyi helyzettel rendelkező test nem létezhet.

Honnan ered a Gömböc gondolata?
A Gömböc létezését a XX. század egyik legnagyobb matematikusa, Vlagyimir Igorevics Arnold sejtette meg 1995-ben.

A Gömböc mint matematikai őssejt
Bizonyítható, hogy a Gömböcből származtatható az összes létező, több egyensúlyi helyzettel rendelkező forma, fordítva viszont nem igaz az állítás: a Gömböc létére nem lehetett következtetni más formák létezéséből. Szoros az analógia a gyógyászatban használt őssejttel, melyből tetszőleges típusú sejt előállítható differenciálódás által, maga viszont nem állítható elő bonyolultabb sejtekből.

A Gömböc és a gömb
Minden test lapossága és hosszúkássága számszerűsíthető, mindkét tulajdonság minimális mértéke 1, a gömb lapossága és hosszúkássága éppen 1. Bizonyítható, hogy Gömböc esetében ugyanezek az értékek, ugyancsak bizonyítható, hogy más típusú testnél a laposság és a hosszúkásság is meghaladja az egyet.  A Gömböc tehát a leginkább gömb-szerű test.

A Gömböc a természetben
A Gömböc gömbszerűsége miatt az egyik legérzékenyebb geometriai forma. Ennek dacára az élő természetben az evolúció és a genetikai kód létre tudott hozni stabilan Gömböchöz közeli formákat, ilyen például az Indiai Csillagteknős. Sőt, az élettelen természetben (például a parti és folyami kavicsok között) a kopással létrejövő alakfejlődés végső, bár elérhetetlen célja szintén a Gömböc. Ezen felismerés alapján, a NASA Curiousity robotja által a feszínbi kavicsokról készült képeket felhasználva 2015-ben sikerült magyar és amerikai kutatóknak bizonyítékot találniuk egykori folyók létezésére a Marson.

A Gömböc a műszaki fejlesztésben
A Pennsylvania Egyetem világhírű GRASP robot-laboratóriumában tervezték meg 2014-ben az első olyan miniatűr helicopter-drónt, melynek külső karosszériáját a Gömböcről mintázták. A csapatoban repülő drónok így légi ütközések után automatikusan vissznyerik stabil helyzetüket.

A Gömböc feltalálói
A Gömböc feltalálója két magyar építészmérnök, Domokos Gábor és Várkonyi Péter, mindketten a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemi  Szilárdságtani Tanszékének oktatói. Találmányukért a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki őket el 2007. augusztus 20-án.

A Gömböc a nagyvilágban
A Gömböc 2007-ben a tekintélyes Mathemathical Intelligencer címlapján debütált. Utoljára magyar találmány 1979-ben szerepelt itt: a Rubik kocka.A New York Times Magazin a 2007. év hetven legérdekesebb találmánya közé választotta a Gömböcöt. 2010-ben a Gömböc képviselte Magyarországot a sanghaji Világkiállításon. Az egyedi, sorszámozott darabok a világ hires egyetemein, múzeumaiban, matematikai gyűjteményeiben láthatóak mint állandó kiállítási tárgyak. Néhány példa:

– Az 1000-es Gömböc az Európai Kutatási Központban található
– Az 1209 -es Gömböc a Cambridge-i Egyetem tudománytörténeti múzeumában található
– Az 1409 -es Gömböc a Lipcsei Egyetem Matematikai Intézetében található
– Az 1546-os Gömböc a Trinity College-ban (Cambridge) található.
– Az 1737-es Gömböc a Göttingeni Egyetem Matematikai Intézetében található
– Az 1746-os Gömböc a Princetoni Egyetem Matematika Tanszékén található
– A7 1785-ös a Georgia Egyetem Matematika Tanszékén található
– Az 1802-es Gömböc a Magyar Nemzeti Múzeumban található
– Az 1821 -es Gömböc a Brit Koronabirtoknál található
– Az 1823-as Gömböc a marosvásárhelyi Bolyai Múzeumban található
– Az 1825-ös Gömböc a Magyar Tudományos Akadémián található
– Az 1855-ös Gömböc a Pennsylvania State University-n található
– Az 1896-os Gömböc a Magyar Szabadalmi Hivatalban található
– Az 1910-es Gömböc a durban-i KwaZulu-Natal Egyetemen található
– Az 1924  -es Gömböc a Magyar Nemzeti Bankban található
– Az 1928 -as Gömböc a párizsi Henri Poincaré intézetben található
– Az 1988 -as Gömböc a kanadai Waterloo Egyetemen található
– A  2013 -as Gömböc az Oxfordi Egyetem Matematikai Intézetében található.